Zuurkoolstamppot uit Duitsland

Zuurkoolstamppot uit Duitsland

Zuurkoolstamppot uit Duitsland is een gerecht dat wel afwijkt dan het recept dat we doorgaans in Nederland gebruiken, en dat komt hoofdzakelijk door de vleessoorten die met in Duitsland bij het gerecht geserveerd worden.

Variërende van Eisbein, dat erg veel vet bevat, tot casselerrib, maar ook weißwurst en andere soorten worst.

Zuurkool, of Sauerkraut zoals het in Duitsland genoemd wordt, is zeer geliefd en wordt vaak gegeten. Sauerkraut wordt ook vaak gegeten, zonder er iets aan toe te voegen. Bijvoorbeeld bij de worst, of bij de BBQ.

Basisrecept Zuurkoolstamppot uit Duitsland

Dit recept voor Zuurkoolstamppot uit Duitsland is één van de originele recepten voor zuurkoolstamppot of zuurkool uit Duitsland.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Duits
Keyword Aardappelen, Zuurkool, Zuurkoolstamppot
Voorbereidingstijd 15 minuten
Kooktijd 25 minuten
Totale Tijd 40 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 198 kcal

Ingrediënten

  • 780 Gram Zuurkool
  • 3 Middelgrote uien
  • ½ Teentje Knoflook
  • ½ Zure appel
  • 30 Gram Boter om in te fruiten
  • 3 Eetlepels Suiker
  • 225 Milliliter Witte wijn (Riesling, halfdroog)
  • ½ Laurierblaadje
  • 9 Jeneverbessen
  • 3 Kruidnagels
  • 1 Bosje Peterselie
  • Zour en peper naar smaak
  • 375 Milliliter Groentebouillon (bij voorkeur zelfgemaakt, of anders goede kant en klare soort)

Bereiding

  1. Voordat je begint, misschien is het handig om een kruiden filter, of iets wat hetzelfde resultaat geeft, te gebruiken voor de kruiden die je op het laatst uit het gerecht moet halen.

  2. Begin met het wassen van de zuurkool. Pel de uien, de knoflook en schil de halve appel. Halveer de uien en snij deze in halve ringen. Snij de appel in dunne plakken en de knoflook ook.

  3. Fruit de uien, knoflook en appel in de boter licht tot de uitjes doorzichtig worden. Voeg dan de suiker toe en laat het geheel lichtjes karameliseren.

  4. Giet de zuurkool af, knijp zoveel mogelijk water eruit en voeg ongeveer 2/3 toe aan het ui-appel mengsel. Bak dit opnieuw licht en blus het af met de witte wijn. Laat het hierna even sudderen en voeg dan de groente bouillon toe. Breng het licht aan de kook en voeg naar smaak zout en peper toe.

  5. Voeg nu alle kruiden en specerijen toe en laat dit dan 1 tot 1,5 uur sudderen bij laag vuur. Voeg een kwartier voor het einde de resterende zuurkool toe. Dit maakt het iets frisser en het ziet er lekker helder uit. Haal op het einde de peterselie, kruidnagels, jeneverbessen en het laurierblad eruit.

  6. Je kunt het zelf combineren met gebakken spekjes, goede worst en aardappel of aardappelpuree.

Deel ons op social media

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.