Zuurkoolstamppot

Zuurkoolstamppot Grootmoeders recept

Zuurkoolstamppot Grootmoeders recept is misschien wel het aller lekkerste recept voor zuurkool.

Het is het recept zoals de meesten het wel kennen van thuis, of natuurlijk van Oma. Want die kon toch wel heel erg lekker koken.

Natuurlijk bestaan er allerlei varianten op het echte originele recept voor zuurkoolstamppot, maar in principe komen veel recepten op hetzelfde neer. Vaak varieert het eigenlijk alleen in de vleessoorten die er bij geserveerd werden. Vaak rookworst, braadworst en natuurlijk spek. Sommige grootmoeders serveerden zelfs alles bij de stamppot.

Zuurkoolstamppot Grootmoeders recept

Zuurkoolstamppot Grootmoeders recept is de sfeer en smaak van vroeger.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Keyword Zuurkool
Voorbereidingstijd 15 minuten
Kooktijd 20 minuten
Totale Tijd 35 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 141 kcal

Ingrediënten

  • 500 Gram Zuurkool
  • 2 Speklapjes, in stukjes gesneden
  • 200 Gram Vet spek, in blokjes gesneden
  • 2 Goudreinetten
  • 6 Jeneverbessen, gekneusd
  • 200 Milliliter Water
  • 1 Kilo Aardappelen

Bereiding

  1. Doe de helft van de zuurkool in een pan. Schil de goudreinetten en ontdoe ze van het klokhuis. Snij de appels in stukjes en verdeel deze over de zuurkool samen met de speklap stukjes en de gekneusde jeneverbessen. Hier over de rest van de zuurkool verdelen. Voeg het water toe en breng het aan de kook.

  2. Als het kookt zet het dan op een laag vuur en laat het geheel pruttelen tot de appel “gesmolten” en het spek zacht is. Hou dit goed in de gaten om droog koken te voorkomen want het water verdampt bijna helemaal.

  3. Als het klaar is draai je het vuur uit.

  4. Schil dan 1 kilo aardappelen en kook ze 20 minuten en met een beetje zout.

  5. Bak het spek uit. Schep het spek uit het vet en doe ze apart in een schaaltje.

  6. Als de aardappelen gaar zijn giet je ze af en laat je ze even droog stomen.

  7. Verwijder de jeneverbessen uit de zuurkool. Doe de zuurkool bij de aardappelen en stamp het geheel tot een fijne compacte zuurkoolstamppot, gebruik voor het smeuïg maken het spekvet. Als het goed gestampt is roer dan de spekkies erdoor.

  8. Serveer dit met een lekker runder-braadworstje of een stuk rookworst.

Advertentie