Zuurkoolsoep

Zuurkoolsoep

Zuurkoolsoep is een speciaal recept, dat voor sommigen wat raar klinkt misschien.

Toch is de zuurkoolsoep bijzonder lekker. Het is een recept dat van oorsprong uit verschillende Europese landen komt, en daardoor zijn er net zoveel variaties mogelijk, met telkens de zuurkool als hoofdingrediënt.

Basisrecept zuurkoolsoep

Zuurkoolsoep is een speciaal recept, dat voor sommigen wat raar klinkt misschien.

Gang Soep
Keuken Nederlands
Keyword Zuurkool, Zuurkoolsoep
Voorbereidingstijd 15 minuten
Totale Tijd 15 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 145 kcal

Ingrediënten

  • 3 Wortels, grof in stukjes gesneden
  • 2 Tekjes Peterselie, grof gehakt
  • 3 Eetlepels Boter
  • 150 Milliliter Sherry
  • 1.2 Liter Groentebouillon
  • 2 Sneetjes Bruin brood, 1 cm blokjes
  • 180 Gram Walnoten, grof gehakt
  • 750 Gram Zuurkool, uitgelekt
  • 2 Eetlepels Honing
  • 400 Gram Crème fraiche
  • 3 Uien, in stukjes grof
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 Bosje Bieslook, fijngehakt en een paar heel overhouden om de soep te garneren

Bereiding

  1. Doe 1 eetlepel boter in een pan, en voeg toe, de fijngehakte ui, de wortel, peterselie en 2/3 van de uitgelekte zuurkool. Laat gedurende enkele minuten smoren. Blus het af met de sherry en voeg daarna de bouillon toe. Doe de deksel op de pan en laat het geheel 30 minuten sudderen. Pureer het voorzichtig na 30 minuten.

  2. Doe 1 eetlepel boter in een koekenpan, en bak de stukjes brood en de noten goudbruin. Verhit hierna kort de resterende boter. Voeg hier, de resterende zuurkool, en de honing aan toe, en bak dit kort.

  3. Roer de crème fraîche door de soep, voeg naar smaak, zout en peper toe, breng het eenmaal tegen de kook aan. Pak je diepe borden en verdeel hierin het honing-zuurkool mengsel. Giet er de soep overheen en bestrooi de soep vervolgens met de croutons, walnoot en bieslook.

  4. De vleeseter kan eventueel nog stukjes rookworst of andere stukjes gerookt varkensvlees toevoegen. Iets naar eigen smaak kan natuurlijk ook altijd!

  5. Dit is een vrij makkelijk te bereiden soep in ongeveer 45 minuten. De kritieken zijn altijd lovend te noemen. Probeer hem zou ik zeggen en laat hieronder jouw reactie achter over de soep. Eet smakelijk en nieuwe zuurkool recepten zijn altijd welkom.

Deel ons op social media

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.