ZuurkoolPizza

Zuurkoolpizza

Zuurkoolpizza kun je zowel zonder rookworst, als met rookworst maken. Het ligt er maar net aan hoe je deze pizza het liefste wilt eten.

Dit is vanzelfsprekend één van de meest ideale winterse pizza’s, maar je kunt de pizza ook gewoon in de zomermaanden eten. En om heel eerlijk te zijn is deze pizza met zuurkool misschien nog wel lekkerder als je op een zwoele zomeravond lekker buiten kunt zitten.

Het is natuurlijk geen alledaagse pizza, maar toch zijn er ook al enige aanbieders die een dergelijke pizza al in hun assortiment hebben opgenomen, en dus gewoon kunnen bezorgen.

Recept Zuurkoolpizza

Zelf zuurkoolpizza maken is wat dat betreft eigenlijk nog lekkerder.

In het buitenland, bijvoorbeeld in Duitsland of Oostenrijk, kom je deze pizza soms tegen onder de naam Flammkuchen. Wat zoveel wil zeggen als een koek waaronder een vlam gebrand heeft. Pizza wordt immers vaak in een steenoven gemaakt.

In dit recept gebruiken we rookworst, maar wil je de pizza liever maken zonder rookworst, dan kun je de worst gewoon weg laten.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Keyword Pizza, Zuurkool
Voorbereidingstijd 15 minuten
Kooktijd 10 minuten
Totale Tijd 25 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 284 kcal

Ingrediënten

  • 200 Gram Zuurkool
  • 250 Gram Pizzamix voor het deeg
  • 1 Rode ui
  • 1 Teentje Knoflook
  • Halve Rookworst
  • 1 Appel
  • 1 Eetlepel Witte wijnazijn
  • 50 Gram Geraspte oude kaas
  • 70 Milliliter Crème fraîche

Bereiding

  1. Maak de pizzamix, het staat waarschijnlijk ook op de verpakking met water en een eetlepel olie. Als je de randen wat wilt laten rijzen kun je in het deeg nog een theelepel bakpoeder mengen.

  2. Maak van de ingrediënten een mooi stevig deeg. Doe folie of een doek over het deeg en laat het een uur lang rusten.

  3. Rode ui schoon maken en in dunnen schijven snijden. Doe dit op een diep bord of in een kom, en meng de witte wijnazijn erbij, samen met wat zout. Dit is puur om de uien wat zachter te maken.

  4. Maak ook het knoflookteentje schoon, en snipper deze. Doe dit bij de rode ui.

  5. De rookworst koken volgens de aanwijzing op de verpakking.

  6. De zuurkool kun je in een vergiet laten uitlekken.

  7. Verwarm de oven voor op 250 graden, en rol het pizzadeeg uit tot het formaat dat je wenst. Rol de randen ietwat op.

  8. Doe alvast bakpapier op de bakplaat en doe de pizza of pizza’s op het bakblik. Prik in de pizza, dus niet in de rand, met een vork.

  9. Neem de crème fraîche en smeer dit op de pizza. Strooi er eventueel nog wat peper over.

  10. Snij de rookworst in kleine stukjes. Eventueel kun je eerst het soms wat stugge velletje verwijderen.

  11. Nu mag de zuurkool over de pizza verdeel worden, samen met de rode ui en de stukjes rookworst.

  12. De appel schillen en het klokhuis verwijderen. Snij de appel in kleine stukjes, en strooi deze over de pizza. Strooi de geraspte oude kaas erover, en schuif de bakplaat in de oven.

  13. Bak de pizza in 8 tot 10 minuten.

Deel ons op social media

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.