Zoete aardappelstamppot met prei en feta

Zoete aardappelstamppot met prei en feta

Zoete aardappelstamppot met prei en feta, is een stamppot gemaakt van twee soorten aardappelen. Of liever gezegd met aardappelen en zoete aardappelen. Dat laatste is overigens geen aardappelsoort maar een groente.

Aangevuld met prei, feta, gehakt en walnoten.

Iedereen kent natuurlijk, de oer-Hollandse stamppot die we in de winter eten.

Maar ook in de zomer, kun je een heerlijk stamppot maken van zomerse ingredienten.

In dit recept, kun je het vlees vervangen door uitgebakken spekjes.

Je kunt ook het vlees helemaal weglaten, en de feta vervangen door Violife vegan. Dit is een alternatief voor de witte Griekse kaas, maar er zijn ook andere alternatieven.
Zo heb je in een handomdraai een vegetarische stamppot.

Van de aardappelen maken we een puree.

Meestal gebruik je een beetje melk, maar vervang dit eens door zure room

Zo ontstaat er een smeuïge aardappelpuree.

Eet je jus bij deze zomerse stamppot ?

Wij Nederlanders houden van, een kuiltje met jus in onze stamppot.

Ik persoonlijk, vind jus niet nodig bij dit gerecht.

Maar hou van je extra smeuïg, dan zou ik zeker dit erbij serveren.

Recept Zoete aardappelstamppot met prei en feta

Dit gerecht is voor 4 personen.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Keyword Zoete aardappelstamppot met prei en feta
Voorbereidingstijd 26 minuten
Kooktijd 20 minuten
Totale Tijd 46 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 413 kcal

Ingrediënten

  • 750 Gram Zoete Aardappelen
  • 750 Gram Bloemige Aardappelen
  • 800 Gram Prei
  • 400 Gram Gehakt
  • 200 Gram Feta kaas
  • 50 Gram Walnoten
  • 125 Gram Zure room
  • 1 Eetlepel Kerrie
  • Snufje Peper

Bereiding

  1. De aardappelen schillen en in stukken snijden.
  2. Ze wassen onder koud water, en in een pan met water en zout aan de kook brengen.
  3. Kook ze in ongeveer 15 tot 20 minuten gaar.
  4. Was de prei en snij deze fijn, doe in een koekenpan een beetje olie
  5. Roerbak hierin de prei en voeg ook het gehakt, de kerrie, en de peper toe.
  6. Bak het gehakt door regelmatig om te scheppen bruin.
  7. Hak de walnoten in stukjes, en snij de feta in blokjes
  8. Controleer af de aardappels gaar zijn, dit doe je door met een vork in de aardappelen te prikken.
  9. Zijn ze zacht, en glijden ze makkelijk van de vork, dan zijn ze perfect gekookt.
  10. Giet de aardappelen af, en doe ze terug in de pan.
  11. Stamp ze met een pureestamper fijn en voeg de zure room toe, roer dit luchtig door de aardappelen.
  12. Schep de prei en het gehakt door de aardappelpuree.
  13. Serveer de zoete aardappel prei stamppot met de walnoten en feta.
Deel ons op social media

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.