Go Back
Afdrukken

Basisrecept Zuurkoolstamppot

Je kunt de zuurkool apart koken, maar ook gelijktijdig met de aardappelen meekoken. In iedere geval heeft het dezelfde kooktijd.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Keyword Zuurkoolstamppot
Voorbereidingstijd 15 minuten
Kooktijd 20 minuten
Totale Tijd 35 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 212 kcal

Ingrediënten

  • 1 Kilo Kruimige aardappelen
  • 500 Gram Zuurkool
  • 75 Gram Boter
  • 200 Gram Mager gerookt spek, in blokjes gesneden
  • 100 Milliliter Lauwwarme melk

Bereiding

  1. Schil de aardappelen, en kook deze met wat zout in ongeveer 20 minuten.

  2. Neem de helft van de boter, smelt dit in een koekenpan, en bak hierin de blokjes spek.

  3. Giet de aardappelen en de zuurkool af. Doe de melk bij de aardappelen en stamp dit geheel tot een smeuïge massa. Heb je de zuurkool apart gekookt voeg je daarna de zuurkool bij de aardappelen.

  4. Meng de blokjes spek door de stamppot, en laat het nog even doorverwarmen op het fornuis.

  5. Eventueel kun je nog wat zout en peper toevoegen, geheel naar smaak.

  6. Natuurlijk kun je er verschillende soorten vlees en worst bij serveren, Bijvoorbeeld klapstuk, draadjesvlees, rookworst, of saucijsjes.