Dit recept voor Zuurkoolstamppot uit Duitsland is één van de originele recepten voor zuurkoolstamppot of zuurkool uit Duitsland.
Voordat je begint, misschien is het handig om een kruiden filter, of iets wat hetzelfde resultaat geeft, te gebruiken voor de kruiden die je op het laatst uit het gerecht moet halen.
Begin met het wassen van de zuurkool. Pel de uien, de knoflook en schil de halve appel. Halveer de uien en snij deze in halve ringen. Snij de appel in dunne plakken en de knoflook ook.
Fruit de uien, knoflook en appel in de boter licht tot de uitjes doorzichtig worden. Voeg dan de suiker toe en laat het geheel lichtjes karameliseren.
Giet de zuurkool af, knijp zoveel mogelijk water eruit en voeg ongeveer 2/3 toe aan het ui-appel mengsel. Bak dit opnieuw licht en blus het af met de witte wijn. Laat het hierna even sudderen en voeg dan de groente bouillon toe. Breng het licht aan de kook en voeg naar smaak zout en peper toe.
Voeg nu alle kruiden en specerijen toe en laat dit dan 1 tot 1,5 uur sudderen bij laag vuur. Voeg een kwartier voor het einde de resterende zuurkool toe. Dit maakt het iets frisser en het ziet er lekker helder uit. Haal op het einde de peterselie, kruidnagels, jeneverbessen en het laurierblad eruit.
Je kunt het zelf combineren met gebakken spekjes, goede worst en aardappel of aardappelpuree.