Varkensschenkel met zuurkool

Varkensschenkel met zuurkool

Varkensschenkel met zuurkool is een echte Duitse klassieker, het gerecht wordt in Duitsland ook wel eens Schweinehaxe met sauerkraut genoemd.

Natuurlijk heeft het vlees best wel veel tijd nodig totdat het klaar is, maar de smaak is de tijd die je nodig hebt echt wel waard.

De varkensschenkel wordt traditioneel met zuurkool en gekookte aardappelen geserveerd, maar je kunt natuurlijk ook andere groenten bij dit gerecht serveren.

Recept varkensschenkel met zuurkool

Het recept voor de varkensschenkel met zuurkool is voldoende voor 4 personen.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Duits
Keyword varkensschenkel met zuurkool
Voorbereidingstijd 30 minuten
Kooktijd 2 uren 28 minuten
Totale Tijd 2 uren 58 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 960 kcal

Ingrediënten

  • 2 Grote Varkensschenkel
  • 5 Uien
  • 5 Plakken Gezouten spek
  • 75 Centiliter Piedboeuf tafelbier donker
  • 1/2 Liter Vleesbouillon
  • 4 Sneetjes Brood
  • 4 Eetlepels Graanmosterd
  • Boter
  • 5 Laurierblaadjes
  • 2 Tijm
  • 2 Kruidnagels
  • 5 Jeneverbessen
  • 1 Kilogram Zuurkool natuur
  • 1 Appel
  • 1 Kilogram Aardappelen
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Maak drie uien schoon en snij deze in kleine stukjes.
  3. Kruid de varkensschenkels met wat peper en zout
  4. Haal het vet van het spek en snij deze in dunne reepjes.
  5. Verwarm een grote pan met wat boter erin op middelhoog vuur, voeg de varkensschenkels toe en bak deze totdat ze een goudbruine kleur krijgen.
  6. Haal het vlees uit de pan en leg het op een bord.
  7. Doe de uien in de pan en fruit deze gedurende 2 tot 3 minuten.
  8. Voeg nu de varkensschenkels en het spek toe, giet het bier erbij.
  9. Kneus de jeneverbessen in een vijzel, voeg deze samen met de laurier, de tijm,en de kruidnagel vervolgens bij het vlees.
  10. Snij de korstjes van de sneetjes brood. Smeer wat mosterd op de boterham en voeg ook deze in de pan, giet de bouillon erbij.
  11. Zet de pan in de oven en laat het vlees gedurende 2 uur garen.
  12. Nu beginnen we met het bereiden van de zuurkool en de aardappelen.
  13. Maak de twee uien schoon, schil de appel en snij beide in fijne stukjes.
  14. Verwarm een pan met wat boter erin op middelhoog vuur, stoof de uien en de appel glazig.
  15. Voeg de zuurkool toe en giet er ongeveer 100 milliliter bouillon toe.
  16. Laat de zuurkool nu gedurende 15 minuten stoven.
  17. Schil de aardappelen en kook ze in een grote pan met zout en water gaar.
  18. Haal de varkensschenkels uit de pan en serveer deze met de gekookte aardappelen en de zuurkool samen op een bord.
Deel ons op social media

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.