Stoemp

Stoemp

Stoemp is een echt klassieke Belgische en Hollandse stamppot, die gemaakt wordt van aardappelen, knolselderij, wortel, prei, en ui.

Daar zit dus best wel veel gezonde voedingswaarde in, een echt gerecht dat je in de wintermaanden goed kunt eten.

Je kunt bij de stoemp een saucijs serveren, en een stuk rook worst kan natuurlijk ook. Overigens wordt er ook vaak draadjesvlees bij geserveerd, waardoor er meestal ook een heerlijke jus bij geserveerd kan worden.

Recept Stoemp

Een internationale stamppot.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Keyword Stoemp
Voorbereidingstijd 20 minuten
Kooktijd 20 minuten
Totale Tijd 40 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 74 kcal

Ingrediënten

  • 500 Gram Bloemige aardappelen
  • 500 Gram Winterpeen
  • 500 Gram Knolselderij
  • 1 Dike stengel prei
  • 2 Uien
  • 5 Lente.uien
  • 150 Gram Boter
  • 1 Scheutje Melk
  • Peper en zout
  • Nootmuskaat

Bereiding

  1. Snij het witte gedeelte van de prei, het groene gedeelte gebruiken we niet. Snij het wit in stukjes
  2. Maak de uien schoon en snij deze grof.
  3. De winterpeen schoonmaken, de aardappelen schillen en wassen, en ook de knolselderij schillen.
  4. Snij dit alles in stukken.
  5. Water in een pan doen met een snufje zout, en aan de kook brengen.
  6. Als het kookt aardappelen, winterpeen, en knolselderij toevoegen en in 15 tot 20 minuten gaar koken.
  7. Verhit wat boter in een koekenpan en fruit hierin de fijngesneden uien.
  8. Na een paar minuten de prei erbij doen, en fruit dit enkele minuten.
  9. De aardappelen, winterpeen, en knoflook afgieten, en met een pureestamper fijn stampen.
  10. Voeg de rest van de boter toe, en maak er een smeuïge stamppot van.
  11. Op smaak brengen met nootmuskaat, peper, en zout.
  12. Voeg het scheutje melk toe om een gladde stamppot te krijgen.
Deel ons op social media

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.