Stamppot spruitjes

Stamppot spruitjes

Stamppot spruitjes, een wat minder bekende Hollandse stamppot, met een Hollandse groente die in het buitenland wel Brussels lof genoemd wordt.

Brussel heeft natuurlijk weinig met onze spruitjes te maken, want die komen toch echt van Nederlandse bodem, waar ze overigens het lekkerste zijn.

Een heerlijke stamppot, ook al wordt deze minder vaak gegeten als de standaard stamppoten zoals boerenkool en zuurkool.

In dit recept maken we er varkensreepjes bij, maar je kunt natuurlijk ook een ander stukje vlees erbij eten.

Recept Stamppot spruitjes

Omdat stampotten best wel zwaar zijn, eten we er magere varkensreepjes bij.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Keyword Stamppot spruitjes
Voorbereidingstijd 15 minuten
Kooktijd 20 minuten
Totale Tijd 35 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 450 kcal

Ingrediënten

  • 1 Kilo Bloemige Aardappelen
  • 500 Gram Spruitjes
  • 1 Ui
  • Zout en peper
  • 40 Gram Ongezouten Roomboter
  • 1 Eetlepel Cajunkruiden
  • Boter
  • 400 Gram Magere Varkensreepjes
  • Jus uit een zakje of bakje

Bereiding

  1. De aardappelen schillen en snij de aardappelen in stukken.
  2. In een pan met water in ongeveer 20 minuten koken.
  3. Maak ondertussen de spruitjes schoon en snij deze doormidden. Doe de laatste 10 minuten koken de spruitjes bij de aardappelen.
  4. Ui schoonmaken en snipperen.
  5. Doe wat boter in een koekenpan en fruit hierin de gesnipperde ui.
  6. Voeg de reepjes varkensvlees toe, en de cajunkruiden. Bak dit ongeveer 4 minuten meer.
  7. Maak de jus volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  8. Aardappelen en spruitjes afgieten, maar het kookvocht opvangen.
  9. Doe de aardappelen en spruitjes weer terug in de pan, en stamp dit met een pureestamper fijn.
  10. Smeuïg maken met wat kookvocht, en op smaak brengen met zout en peper.
  11. Serveer de stamppot met de varkensreepjes en de jus.
Deel ons op social media

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.