Stamppot rode kool

Stamppot rode kool

Stamppot rode kool, de groente is meer bekend van de rode kool met appel of met appelmoes, maar kan net als alle andere koolsoorten goed gebruikt worden om een typisch Nederlandse stamppot te maken.

De stamppot die we in dit recept maken, kun jet op dezelfde manier maken met witte kool of palmkool.

In het onderstaande recept voegen we ook nog winterpeen, wat kaneelpoeder, en natuurlijk appel toe.

Dit gerecht is een lekkere afwisseling in een strenge winter met vaker stamppot op tafel.

Recept Stamppot rode kool

Een heerlijk winters gerecht.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Keyword Stamppot rode kool
Voorbereidingstijd 25 minuten
Kooktijd 25 minuten
Totale Tijd 50 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorie├źn 69 kcal

Ingredi├źnten

  • 800 Gram Bloemige aardappelen
  • 400 Gram Verse rode kool
  • 3 Zoetzure appels
  • 2 Kruidnagels
  • 1 Grote winterpeen
  • Snufje Kaneelpoeder
  • 100 Milliliter Melk
  • 1 Ui
  • Zout en peper
  • 1 Eetlepel Olijfolie
  • Een handje gehakte verse peterselie

Bereiding

  1. Als de kool nog niet gesneden is, moet je de rode kool aan dunne en niet al te lange reepjes snijden.
  2. De winterpeen schoonmaken en raspen. De gesneden kool wassen en goed laten uitlekken.
  3. Maak de ui schoon en snipper deze.
  4. De olie in een grote pan verhitten en hierin de gesnipperde ui fruiten totdat het bruin begint te worden.
  5. De rode kool toevoegen, en het snufje kaneelpoeder.
  6. De kruidnagels erdoor roeren, en 5 minuten mee laten bakken.
  7. De geraspte wortel toevoegen, en het mengsel gedurende 20 minuten op een niet al te hoog vuur laten bakken.
  8. Ondertussen de aardappelen dun schillen en in ongeveer 20 minuten gaar koken.
  9. De appels schillen en het klokhuis verwijderen. Raspen of in blokjes snijden.
  10. Voeg de appels bij de rode kool, meng het erdoor, en bak het nog een paar minuten meer.
  11. De aardappelen afgieten en met de melk tot een puree stampen.
  12. Roer het mengsel van rode kool erdoor, en breng de stamppot op smaak met zout en peper.
  13. Strooi de peterselie erover.

Advertentie