Stamppot knolselderij

Stamppot knolselderij

Stamppot knolselderij is een traditioneel Nederlands gerecht dat bestaat uit gestampte aardappelen en knolselderij, gemengd met melk en boter.

Het is een voedzaam en eenvoudig gerecht dat vaak wordt gegeten in de herfst- en wintermaanden, wanneer knolselderij in het seizoen is.

Bij het gerecht wordt vaak jus geserveerd, en vaak gehaktballen. Daarmee kun je in dat geval de jus ook zelf maken, in plaats van uit een pakje.

Recept Stamppot knolselderij

Stamppot knolselderij is een heerlijk Nederlands gerecht dat relatief eenvoudig te maken is. Hier is een basisrecept:
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Keyword Recept stamppot knolselderij
Voorbereidingstijd 30 minuten
Kooktijd 20 minuten
Totale Tijd 48 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 260 kcal

Ingrediënten

  • 1 Knolselderij
  • 1,5 Kilogram Aardappelen
  • 150 Milliliter Melk
  • 50 Gram Boter
  • 100 Gram Spekblokjes
  • Zout en peper

Bereiding

  1. Schil de knolselderij en snij deze in kleine blokjes.
  2. Schil ook de aardappelen en snij ze in gelijke stukken.
  3. Doe de knolselderij en aardappelen in een grote pan met voldoende water om ze onder te dompelen.
  4. Voeg zout toe aan het water en breng het water aan de kook.
  5. Laat het ongeveer 20 minuten koken totdat ze zacht zijn.
  6. Giet het water af, voeg de melk en boter er aan toe.
  7. Gebruik een stamper of een pureestamper om de knolselderij en aardappelen tot een puree te stampen. JE hoeft het overigens als je dat wilt, niet helemaal fijn te stappen. Er mogen best wel stukjes in de stamppot zitten.
  8. Roer de puree goed door elkaar totdat alles goed gemengd is.
  9. Bak de spekblokjes in een koekenpan goudbruin en krokant.
  10. Voeg de spekblokjes toe aan de stamppot en roer ze er doorheen.
  11. Breng het gerecht met zout en peper op smaak.
  12. Serveer de stamppot warm.

Alternatieven voor knolselderij

Als je geen knolselderij kunt vinden of gewoon niet van de smaak houdt, zijn er verschillende groenten die je kunt gebruiken als alternatief voor knolselderij in een stamppot. Hier zijn enkele suggesties:

  • Pastinaak is een wortelgroente met een milde, zoete smaak die goed past bij aardappelen in een stamppot. Schil en snij de pastinaak in kleine blokjes en kook ze samen met de aardappelen tot ze zacht zijn. Stamp ze dan samen tot een puree.
  • Zoete aardappel is een populaire vervanger voor aardappelen en kan ook worden gebruikt in een stamppot. Schil en snij de zoete aardappel in blokjes en kook ze samen met aardappelen. Stamp ze dan samen tot een puree en breng op smaak met bijvoorbeeld kaneel of nootmuskaat.
  • Wortel is een andere wortel groente die goed werkt in een stamppot. Schil en snij de wortel in kleine blokjes en kook ze samen met aardappelen tot ze zacht zijn. Stamp ze dan samen tot een puree en voeg eventueel wat geraspte kaas toe voor extra smaak. Gebruik ook eens zogenoemde oerwortels in plaats van de oranje soort.
  • Pompoen heeft een zoete en nootachtige smaak en kan worden gebruikt in een stamppot voor een unieke smaak. Schil en snij de pompoen in blokjes en kook ze samen met de aardappelen tot ze zacht zijn. Stamp ze dan samen tot een puree en voeg eventueel wat kaneel of gember toe voor extra smaak.

Er zijn nog veel meer alternatieven voor knolselderij, dus experimenteer gerust en ontdek welke combinaties van groenten je het lekkerst vindt in een stamppot!

Deel ons op social media

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.