Stamppot doperwten

Stamppot doperwten

Stamppot doperwten zelf maken is toch een keer wat anders dan de typische stamppotsoorten die in Nederlandvaak gemaakt worden.

Deze stamppot heb je binnen 30 tot 40 minuten op tafel staan, en is ontzettend lekker.

Doperwten en munt gaan heel goed samen, het geeft een frisse smaak.

Wist je eigenlijk al, dat stamppot van oorsprong echt een traditioneel hollands boeren gerecht is?

Stamppot of ook wel eens Stoemp genoemd wordt het meeste in Nederland en natuurlijk ook in Vlaanderen gegeten, maar ook in de Duitse keuken, dus in Rheinland en in Westfalen wordt de stamppot veel en graag gegeten.

Recept stamppot doperwten

Het recept voor de smakelijke stamppot doperwten is voldoende voor 4 personen.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Kooktijd 25 minuten
Totale Tijd 40 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorie├źn 129 kcal

Ingredi├źnten

  • 1 Kilogram Ktuimige aardappelen
  • 1 Pak Doperwten zeer fijn diepvries
  • 1 Zakje Verse munt
  • 3 Pakjes Gepaneerde geitenkaas
  • 100 Milliliter Meel
  • 35 Gram Boter of margarine
  • Zout en peper

Bereiding

  1. Schil de aardappelen, was ze onder koud water uit de kraan af en snij ze in stukjes,
  2. Doe de aardappelen met water in een grote pan, voeg wat zout toe en breng het aan de kook.
  3. Laat de aardappelen gedurende 20 minuten koken totdat deze gaar zijn.
  4. Hak de verse munt goed fijn.
  5. Bereid de doperwten volgens de gebruiksaanwijzing.
  6. Snij de geitenkaas in blokjes.
  7. Giet het water van de aardappels en de doperwten af.
  8. Doe de melk in een pan en verwarm deze op middelhoog vuur, voeg de boter en de aardappels toe.
  9. Pureer het mengsel goed met een pureerstaaf, voeg de doperwten en de geitenkaas toe. Eventueel kun je een gedeelte heel laten, of minder fijn pureren.
  10. Breng de stamppot met zout en peper op smaak en garneer het gerecht met de verse munt, of eventueel met enkele doperwten.

Bewaren

De zelfgemaakt stamppot kun je het beste laten afkoelen.

Is de stamppot koud, dan kun je deze in een afsluitbare bak of zak bewaren.

Zet de bak of zak wel in de koelkast, hier blijft de stamppot namelijk ruim 2 tot 3 dagen goed.

Het is ook mogelijk om de stamppot in te vriezen, hiervoor moet je het gerecht in een diepvriesbak of diepvrieszak doen en dan voor minimaal 24 uur in de vriezer leggen.

De stamppot doperwten blijft in de vriezer maximaal 3 maanden goed.

Advertentie