Stamppot broccoli

Stamppot broccoli

Stamppot broccoli is een traditioneel Nederlands gerecht dat bestaat uit gestampte aardappelen en broccoli, samen gekookt en gemengd tot een smeuïge stamppot.

Het wordt vaak geserveerd met een stukje vlees en jus.

Het is een gezonde en voedzame maaltijd die gemakkelijk te bereiden is en populair is bij veel Nederlanders, vooral in de wintermaanden.

Het is een goede manier om meer groenten aan je dieet toe te voegen en het is ook een geweldige manier om restjes groenten op te maken. En het voordeel van dit gerecht, veel kinderen lusten geen broccoli, maar deze stamppot gaat er vaak wel in.

Recept stamppot broccoli

Het recept voor de smakelijke stamppot broccoli is voldoende voor 4 personen.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Keyword Stamppot broccoli
Voorbereidingstijd 20 minuten
Kooktijd 20 minuten
Totale Tijd 40 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 65 kcal

Ingrediënten

  • 1 Kilogram Aardappelen
  • 500 Gram Broccoli
  • 1 Ui
  • 2 Knoflookteentjes
  • 100 Mililter Melk
  • 50 Gram Boter
  • Zout en peper

Bereiding

  1. Schil de aardappelen dun en snij ze in gelijke stukken.
  2. Snij de broccoli in kleine roosjes.
  3. Snij de ui in kleine stukjes en hak de knoflook fijn.
  4. Kook de aardappelen en broccoli in een grote pan met water en wat zout in ongeveer 20 minuten gaar.
  5. Verewarm ondertussen de boter in een koekenpan en fruit de ui en knoflook glazig.
  6. Giet de aardappelen en broccoli boven een vergiet af en stamp ze fijn met een stamper.
  7. Voeg de melk en de gebakken ui en knoflook toe en roer goed door.
  8. Breng het gerecht met zout en peper op smaak.
  9. Serveer de stamppot met een stukje vlees en jus.

Alternatieven voor Broccoli

Je kunt broccoli in dit recept vervangen door een andere koolsoort als je dat wilt.

Stamppot is een flexibel gerecht en er zijn veel verschillende groenten die je kunt gebruiken om variatie aan te brengen in de smaak en textuur.

Enkele voorbeelden van koolsoorten die je kunt gebruiken om stamppot te maken zijn:

  • Boerenkool
  • Spruitjes
  • Witte kool
  • Rode kool
  • Savooiekool

Hou er wel rekening mee dat de kooktijd kan variëren afhankelijk van de koolsoort die je gebruikt. Sommige koolsoorten hebben meer tijd nodig om te koken dan andere.

Pas de kooktijd aan op basis van de groente die je gebruikt, zodat het goed gaar wordt en je het kunt stampen tot een smeuïge puree.

Deel ons op social media

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.