Stamppot boerenkool

Stamppot boerenkool

Stamppot boerenkool is natuurlijk de meest traditionele stamppot die je in Nederland kunt maken, hoewel er daar tegenwoordig ook weer verschillende variaties op bedacht zijn.

Wij maken hier in het onderstaande recept de traditionele boerenkool, zoals grootmoeder dat ook al heeft gedaan.

De echte boerenkool smaak, met spekjes, en natuurlijk met jus en een echte Hollandse rookworst.

Want in onze koude en vooral gure winters mogen we best wat extra’s eten, en dat mag ook best wel lekker zijn.

Recept Stamppot boerenkool

Een traditionele pot boerenkool.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Keyword Stamppot boerenkool
Voorbereidingstijd 20 minuten
Kooktijd 25 minuten
Totale Tijd 45 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorie├źn 650 kcal

Ingredi├źnten

  • 1 Kilo Bloemige aardappelen
  • 600 Gram Verse boerenkool of natuurlijk uit de vriezer
  • 2 Rookworsten
  • 25 Gram Roomboter
  • 1 Eetlepel Azijn
  • 150 Gram Spekjes

Bereiding

  1. De aardappelen schillen en in gelijke stukken snijden.
  2. Als dat nog niet gebeurt is, de boerenkool schoonmaken, en het blad in stukjes scheuren of snijden.
  3. Doe de boerenkool in een grote pan, en doe de aardappelen er bovenop.
  4. Voeg zoveel water toe, zodat de aardappelen net onder water komen te staan.
  5. Aan de kook brengen en op een middelhoog vuur gedurende ongeveer 10 minuten koken.
  6. Na 10 minuten doen we de rookworsten bij de aardappelen en boerenkool in de pan, en kook de inhoud van de pan nogmaals 10 minuten.
  7. Bak ondertussen het spek in 4 tot 5 minuten.
  8. Haal de rookworst uit de pan, giet de aardappelen en boerenkool af, maar het kookvocht vangen we op.
  9. Stamp de aardappelen en de boerenkool met een pureestamper.
  10. Spek, boter en azijn erdoor mengen, en kookvocht erdoor mengen totdat de stamppot de gewenste dikte heeft bereikt.
  11. Op smaak brengen met zout en peper.
  12. Stamppot verdelen over vier borden, en de rookworst, in plakje of stukken erop leggen.

Advertentie