Spinaziestamppot

Spinaziestamppot

Spinaziestamppot is een wat minder bekende soort stamppot, en eigenlijk is dat vreemd dat dit niet wat vaker gegeten wordt in Nederland, want spinazie op zich is best wel een populaire groente.

Alleen wordt de groente dan vaak in een wokgerecht, of simpel gekookt op tafel gezet.

Het lekkerste is het om verse spinazie voor dit gerecht te gebruiken, maar eventueel kun je ook spinazie uit de vriezer gebruiken, maar dan wel zonder melk of room.

In het onderstaande recept serveren we eens een keer geen rookworst en gebakken spekjes, maar maken we de stamppot extra lekker door Zweedse gehaktballetjes, die je tegenwoordig overal kunt kopen, en natuurlijk ook zelf kunt maken.

Maar je kunt natuurlijk ook gewoon Hollandse gehaktballetjes maken als je dat lekkerder lijkt.

Bovendien gebruiken we zilveruitjes uit het zoetzuur.

De aardappelpuree die we in het recept gebruiken kun je natuurlijk ook kant en klaar kopen, of nog lekkerder, helemaal zelf maken. Gebruik dan in de puree extra boter om de puree romiger te maken.

Recept Spinaziestamppot

Een gezonde stamppot.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Keyword Spinaziestamppot
Voorbereidingstijd 10 minuten
Kooktijd 10 minuten
Totale Tijd 20 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 630 kcal

Ingrediënten

  • 32 Zweedse of Hollandse gehaktballetjes
  • 25 Gram Ongezouten roomboter
  • 800 Gram Aardappelpuree met extra veel roomboter
  • 600 Gram Verse spinazie
  • 320 Gram Zilveruitjes in het zoetzuur
  • 50 Milliliter water
  • 1,5 Eetlepels Mosterd
  • 3 Eetlepels appelstroop
  • 150 Gram Komkommer aan reepjes gesneden.

Bereiding

  1. De boter in een koekenpan verhitten en hierin gedurende ongeveer 10 minuten de gehaktballetjes bakken.
  2. De aardappelpuree verwarmen in de magnetron of volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  3. In een koekenpan, geen olie of boter, de spinazie in delen laten slinken op een laag tot middelhoog vuur. Regelmatig omscheppen en de spinazie in delen toevoegen.
  4. Uit laten lekken in een vergiet.
  5. De gehaktballetjes uit de pan halen, maar het bakvet bewaren.
  6. De zilveruitjes laten uitlekken. Hou 50 milliliter vocht achter.
  7. De zilveruitjes samen met het water, 50 milliliter vocht van de uitjes, de stroop, en de mosterd in de koekenpan met het bakvet doen, en op een hoog vuur 3 minuten laten koken.
  8. Meng ondertussen de spinazie en de komkommer door de aardappelpuree, en verdeel dit over de borden.
  9. Leg 8 gehaktballetjes op ieder bord, en verdeel de uienjus erover.
Deel ons op social media

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.