Savooiekool fermenteren

Savooiekool fermenteren

Savooiekool fermenteren is vooral voor de winter een goede alternatief voor zuurkool. In principe is dit zuurkool maken, maar dan van savooiekool.

Savooiekool is iets zachter dan de witte kool, waar zuurkool normaliter van gemaakt wordt. Hierdoor kun je hem gemakkelijker fermenteren.

Eén van de voordelen aan de savooiekool is dat deze kool 2 keer rijker aan eiwitten is.

Waarop letten bij Savooiekool?

Als je van plan bent de savooiekool te fermenteren, dan moet je op een paar dingen letten.

Let er op dat de kool minstens 500 gram gewicht heeft, je hebt immers een behoorlijke hoeveelheid nodig, en gewicht voor het fermenteren.

Let op de stronk, deze moet een witte kleur hebben en mag geen vlekken of strepen hebben, en mag natuurlijk ook niet zacht of aanhet rotten zijn.

Zijn de bladeren van de savooiekool al droog? Dan is de kool niet meer vers, dus ook niet meer geschikt voor de fermentatie.

Recept Savooiekool fermenteren

We fermenteren de kool hier op een manier die iedereen thuis kan doen.
Gang Bijgerecht
Keuken Nederlands
Keyword Savooiekool fermenteren
Voorbereidingstijd 30 minuten
Kooktijd 10 minuten
Totale Tijd 7 dagen 40 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 19 kcal

Ingrediënten

  • 1 Kilogram Savooiekool
  • 1 Klein bosje Dille
  • 1 Liter Water
  • Zout en peper
  • 2 Jampotten of weckpotten

Bereiding

  1. Het water in een grote pan doen, en voeg er zout aan toe. Breng dit aan de kook.
  2. Laat dit zo lang koken tot het zout helemaal is opgelost.
  3. Laat het water en zout mengsel afkoelen.
  4. Verwijder de buitenste bladeren van de kool, snij de kool in repen, en doe deze reepjes in de pan met het water.
  5. Hak de dille fijn en voeg dit bij de kool.
  6. Doe de deksel op de pan, en laat dit 2 dagen bij kamertemperatuur staan.
  7. Laat de gassen die in de kool zitten regelmatig vrij, steek hiervoor met een houten stokje tussen de pan en de deksel.
  8. Doe de kool nu in de jampotjes en sluit deze goed. De kool kun je nu het beste in een donkere kamer bewaren.

Let op: kook de jampotjes goed uit, hierdoor sluiten ze beter en zijn ze echt heemaal schoon.

hoe lang is gefermenteerde savooiekool houdbaar

Na ongeveer 1 week is het fermentatieproces afgesloten, dan kun je de potjes het beste in een donkere kamer of in de koelkast bewaren.

De gefermenteerde savooiekool is minimaal 6 maanden houdbaar, natuurlijk alleen als de potjes gesloten zijn.

Deel ons op social media

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.