Kapusniak

Kapusniak

Kapusniak is een soort koolsoep welke met veel verschillende groenten,spek, worst, en nog veel meer bereid wordt.

Traditioneel wordt de soep met runderbouillon bereid, maar als je een vegetarische variant wilt, dan kun je de runderbouillon ook door champignonbouillon vervangen.

Kapusniak is een gerecht wat vooral in landen zoals Rusland, Polen, Slowakije, en in de Oekraïne gegeten wordt, maar het gerecht is inmiddels best wel populair in de Europese keuken.

In Duitsland hebben ze zelf inmiddels een eigen soort van deze soep, deze wordt met veel groenten en kool gemaakt, in Duitsland wordt deze soep ook wel eens krautsuppe genoemd, en dit is zeker een recept wat bijna iedereen wel kent.

Recept Kapusniak

Het recept is voldoende voor 8 personen.
Gang Soep
Keuken Pools
Keyword Kapusniak
Voorbereidingstijd 30 minuten
Kooktijd 30 minuten
Totale Tijd 1 uur
Geschikt voor 8 Personen
Calorieën 142 kcal

Ingrediënten

  • 2 Liter runderbouillon
  • 200 Gram Gerookte spek
  • 8 Grove saucijsjes
  • 300 Gram Zuurkool
  • 4 Aardappelen
  • 3 Wortelen
  • 180 Gram Knolselderij
  • 1 Eetlepel Gedroogde marjolein
  • 1 Theelepel Kkomijnzaad
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding

  1. Als eerste moeten we voor de soep 4 aardappelen schillen, snij deze vervolgens in blokjes.
  2. Herhaal deze stap ook met de wortelen en met de knolselderij.
  3. Haal het vet van het spek en het vel van de worst, snij ook deze twee in blokjes.
  4. Knijp de zuurkool uit, snij deze in fijne stukjes.
  5. Verwarm een pan op middelhoog vuur en bak het spek en de worst totdat ze een bruine kleur krijgen.
  6. Voeg ruim 2 liter runderbouillon toe aan de pan met de spekjes en de worst.
  7. Voeg nu ook de groenten toe, breng alles goed aan de kook.
  8. Voeg de gedroogde marjolein toe, strooi wat komijnzaad in de soep.
  9. Laat de soep zolang koken totdat de aardappelen gaar zijn.
  10. Voeg de zuurkool toe en breng de soep weer aan de kook.
  11. Breng de soep met wat zout en peper op smaak.

Bewaren

De soep kun je het beste in de koelkast bewaren, deze is in de koelkast maximaal 2 dagen houdbaar.

Let er wel altijd op dat de soep goed afgedekt is, heb je geen passende deksel bij de pan, dan kun je ook vershoudfolie over de pan doen.

Laat de soep wel goed afkoelen voordat je deze in de koelkast zet, anders kan de soep zuur worden en bederven.

Deel ons op social media

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.