Hutspot met worst

Hutspot met worst

Hutspot met worst is één van de oudste stamppotten, voor zover we weten, want een soortgelijke stamppot wordt al genoemd als de Geuzen Leiden bevrijden.

Toen vanzelfsprekend een ietwat ander recept, want de aardappel die we tegenwoordig gebruiken werd in Nederland nog niet veelvuldig gegeten, maar meer knolselderij of pastinaak.

Beide zijn overigens prima vervangers als je eens een keertje geen aardappelen voor deze stamppot wilt gebruiken.

We maken het recept hier natuurlijk met rookworst, want dan hoort eigenlijk bij een typische Hollands gerecht.

Recept Hutspot met worst

Eén van de oudst bekende stampotten.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Keyword Hutspot met worst
Voorbereidingstijd 15 minuten
Kooktijd 20 minuten
Totale Tijd 35 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 725 kcal

Ingrediënten

  • 1,25 Kilo Bloemige aardappelen
  • 400 Gram uien
  • 600 Gram Winterpeen
  • 75 Gram Ongezouten roomboter
  • 1,5 Liter Water
  • Zout en peper
  • Een grote rookworst van 375 gram
  • 100 Milliliter Melk
  • Halve theelepel gemalen nootmuskaat

Bereiding

  1. Aardappelen schillen en in ongeveer gelijke stukken snijden.
  2. Uien schoonmaken en in halve ringen snijden.
  3. De winterpeen schoonmaken in in plakjes of reepjes snijden.
  4. In een grote pan de helft van de boter verhitten en hierin gedurende 2 minuten de halve ringen ui fruiten op een middelhoog vuur.
  5. Winterpeen toevoegen en ongeveer 2 minuten meebakken.
  6. Aardappelen, snufje zout, en het water toevoegen.
  7. Aan de kook brengen en ongeveer 20 minuten laten koken totdat aardappelen en groente gaar zijn.
  8. De rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking warm maken.
  9. De melk op een laag vuur verwarmen. Niet laten koken.
  10. De aardappelen afgieten en met een stamper fijn stampen.
  11. Met de melk en de rest van de boter tot een smeuïge puree stampen.
  12. Roer de nootmuskaat en de groente erdoor, en breng het op smaak met peper en zout.
Deel ons op social media

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.