Hete bliksem

Hete bliksem

Hete bliksem is één van de weinige stamppotten die niet met een groente gemaakt worden, maar met appels en peren. Daarom is de smaak van dit gerecht ook geheel anders.

Meestal worden koolsoorten in een stamppot gebruikt, soms bietjes of prei. Fruit wordt meestal niet gebruikt, en dat zorgt voor een verrassende smaak, die zelfs in het buitenland best wel populair is.

Zo is bekend dat het gerecht het heeft gered tot de menukaart van sommige restaurant in Duitsland. De Duitse naam van het recept is Himmel und Erde, en dat dekt de smaak van het recept, oftewel Hemel en Aarde. Hemel is overigens een verwijzing naar de appels. Aarde is een verwijzing naar de aardappels.

Het is een traditioneel Nederlands recept dat de naam dankt aan het vocht dat uit de appels en de peren komt, en lang heet blijft.

De stamppot wordt vaak gemaakt met Elstar appels, en vaak met Conference peren. Natuurlijk kun je zelf een andere zoetzure appel kiezen, of een andere soort peren.

Als vlees kun je in plaats van rookworst ook een stukje kip of varkensvlees erbij serveren.

Recept Hete bliksem

Ook deze stamppot smaakt heerlijk met goede jus, spek, en Hollandse rookworst.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Keyword Hete bliksem
Voorbereidingstijd 20 minuten
Kooktijd 20 minuten
Totale Tijd 40 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 535 kcal

Ingrediënten

  • 750 Gram Bloemige Aardappelen
  • 2 Conference peren
  • 2 Grote Elstar appels
  • 1 Ui
  • 1 Kaneelstokje
  • 1 Steranijs
  • 100 Gram Spekreepjes
  • 50 Gram Roomboter
  • 1 Rookworst
  • 50 Milliliter Volle melk
  • Zout en peper

Bereiding

  1. De aardappelen, de peren, en de appels schillen.
  2. Klokhuis verwijderen bij appels en peren.
  3. De appels in stukken snijden, de peren en appels in blokjes.
  4. Ui schoonmaken en snipperen.
  5. Aardappel, kaneelstokje, steranijs, gesnipperde ui, peren, en appels in een pan doen.
  6. Water toevoegen totdat het geheel net onder water staat, en aan de kook brengen.
  7. Laat het gedurende 15 tot 20 minuten zachtjes koken.
  8. Doe ondertussen de spekreepjes in een hete koekenpan, en bak de reepjes zonder olie of boter krokant. Laat ze uitlekken op wat keukenpapier.
  9. Verwarm de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  10. Giet de aardappelen en de rest af, en verwijder steranijs en kaneelstokje.
  11. Doe de rest weer terug in de pan, en laat het even nadampen.
  12. Voeg roomboter en de melk toe.
  13. Stamp met een pureestamper, en breng het op smaak met zout en peper.
  14. Roer de spekreepjes door de stamppot.
  15. Serveer de hete bliksem met de rookworst, of met plakjes rookworst.
Deel ons op social media

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.