Bigos - Poolse zuurkool

Bigos – Poolse zuurkool

Bigos is een zuurkoolgerecht uit Polen, en laat wel zien dat wij Nederlanders echt niet het enige volk zijn dat zuurkool eet.

En als je dit gerecht een keertje maakt, zul je zonder veel twijfel bemerken dat deze Poolse zuurkool ook bijzonder lekker is, waarbij de zuurkool toch wel even ietwat anders gemaakt wordt dan wij gewend zijn.

Dat kun je overigens ook al zien aan de vele ingrediënten die je voor de bereiding van dit recept nodig hebt.

Recept Bigos – Poolse zuurkool

Heerlijke zuurkool uit Polen.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Pools
Keyword Bigos
Voorbereidingstijd 30 minuten
Kooktijd 3 uren
Totale Tijd 3 uren 30 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 219 kcal

Ingrediënten

  • 750 Gram Zuurkool uit het vat
  • 2 Uien
  • Boter
  • 3 Eetlepels Bloem
  • 3 Eetlepels Runderbouillon
  • 1 Blikje Tomatenpuree
  • 3 Eetlepels Wodka
  • 2 Deciliter Droge witte wijn
  • 2 Zoetzure appels
  • 300 Gram Kipfilet
  • 300 Gram Wild vlees naar keuze
  • 400 Gram Varkensfilet
  • 1 Rookworst
  • 100 Gram Rauwe ham
  • 1 Blaadje Laurier

Bereiding

  1. De zuurkool in een pan met water gedurende 3 minuten blancheren, en daarna goed laten uitlekken in een vergiet.
  2. Snij het vlees in stukken en braad dit in boter gedurende ongeveer 15 minuten.
  3. Het vlees daarna op een bord laten afkoelen.
  4. De rookworst warm maken.
  5. De uien schoonmaken en klein snijden, in wat boter glazig bakken.
  6. Bloem toevoegen en door de uien mengen.
  7. Even mee laten bakken en daarna de bouillon, de wodka, de wijn, en de tomatenpuree toevoegen.
  8. Laat dit mengsel op een laag vuur indikken.
  9. De oven voor verwarmen op 150 graden.
  10. In een vuurvaste schaal met deksel de zuurkool leggen, en het vlees er bovenop doen. Leg het blaadje laurier erop.

  11. De rookworst in plakken snijden en er bovenop leggen.
  12. De appel schillen, het klokhuis verwijderen, en de appel in dunne plakjes snijden.
  13. De appel leg je bovenop de rookworst.
  14. De rauwe ham in stukjes snijden en op het gerecht verdelen.
  15. De saus, die we zonet gemaakt hebben, giet je over het gerecht.

  16. De deksel op de vuurvaste schaal doen, en in de oven plaatsen.
  17. Het gerecht gedurende 2 tot 3 uur laten garen, waarbij je het af en toe moet omscheppen.
Deel ons op social media

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.